archief

22 maart 2017 - Gouden NL-Award voor Omroep Brabant

Vandaag zijn voor de vijftiende keer de NL-Awards uitgereikt, de onderscheidingen voor de beste producties van de regionale omroepen. De winnaars werden bekendgemaakt tijdens de ROOS Dagen, het jaarlijkse congres voor regionale programmamakers dat plaatsvindt in het Natlab in Eindhoven. Vijf regionale omroepen vallen dit jaar in de prijzen, met als uitschieter Omrop Fryslân dat maar liefst drie onderscheidingen in de wacht heeft gesleept. De categorie-overstijgende Gouden NL-Award gaat naar Omroep Brabant, voor hun onderzoeksjournalistiek naar misstanden in tbs-kliniek Woenselse Poort.

 
‘Redactieprestatie van hoog niveau’
Omroep Brabant won de Gouden NL-Award voor een themapagina met interviews met betrokkenen, cliënten, (oud)medewerkers, bestuurders en politici waaruit een onthutsend beeld van tbs-kliniek De Woenselse Poort in Eindhoven naar voren komt. De jury noemt het een redactieprestatie van hoog niveau: “Een vorm van onderzoeksjournalistiek die zo volledig is uitgevoerd en zoveel impact heeft gehad dat hij het verdient het om in de prijzen te vallen.” Aan de Gouden NL-Award is een geldprijs van € 2500,- verbonden. Omroep Brabant wist vorig jaar ook al een Gouden NL-Award in de wacht te slepen.
 
De winnaars van de NL-Awards 2016 per categorie:
 
EIGEN NIEUWS: Omroep Brabant – Woenselse Poort
DUIDINGOmrop Fryslân - Mohamed
ONLINE PROJECT: RTV Noord - Facebook-live vergadering
BESTE RADIOPROGRAMMAOmrop Fryslân - Burn-out bij jongeren
BESTE TV-PROGRAMMARTV Utrecht – DocU Sport: David di Tommaso, voor altijd nummer 4
DOCUMENTAIREOmrop Fryslân - It Swarte Goud (Het Zwarte Goud)
VERNIEUWENDOmroep Gelderland - Daadwerkelijk Dichtbij door verregaande samenwerking met lokale omroepen
GOUDEN NL-AWARDOmroep Brabant – Woenselse Poort
 
Lof voor regionale onderzoeksjournalistiek
Volgens juryvoorzitter Annette van Trigt werden tijdens het juryberaad geregeld verhitte discussies gevoerd. “Toch was de jury over de grote lijnen unaniem en daaruit blijkt dat kwaliteit altijd herkend wordt”, aldus Van Trigt. De juryleden vonden vooral de categorieën Eigen Nieuws en Duiding erg sterk. “Het eigen onderzoek en het feit dat de omroepen zich weten vast te bijten in een onderwerp uit hun regio, is prijzenswaardig. De jury juicht het toe dat hier op structurele wijze aandacht voor is en de regionale omroepen een hoge prioriteit geven aan goede regionale journalistiek.”
 
De jury
De jury voor de NL-Awards 2016 stond onder voorzitterschap van Annette van Trigt en bestond verder uit Ton van Zantvoort (documentairemaker en winnaar Gouden NL-Award 2015), Rachid Finge (communication manager Benelux bij Google), Meike de Jong (journalist en nieuwslezeres bij RTL), John Appel (documentairemaker), Gerson Veenstra (eindredacteur Online RTL Nieuws), Willem Alkema (programmamaker en producent), Sjors Fröhlich (hoofdredacteur BNR Nieuwsradio) en Tom van ’t Einde (verslaggever EenVandaag). Jenny Booms is de secretaris van de jury.

Juryrapport

Van
Naam 
Email 
Aan
Email 
Terug naar de vorige pagina
mobiele versie