etherpagina

Vanaf 11 december zijn in het hele land de radio en televisieprogramma"s van de landelijke en regionale publieke omroepen gratis via een digitaal ethersignaal te ontvangen. Daarvoor moet wel een zogenaamde digitale ontvanger worden aangeschaft, maar een abonnement is niet nodig.

Als u ook andere zenders wilt ontvangen moet u nog even wachten. Op de website van KPN is hierover meer informatie te vinden.

Voor de ontvangst van het digitale ethersignaal is een digitale ontvanger en een antenne nodig. Voor de ontvangst van de regionale publieke omroepen of Nederland 1, 2 en 3 is geen abonnement nodig. Afhankelijk van de afstand tot de zendmast waar het signaal wordt uitgezonden moet er gekozen worden uit drie verschillende antennes. Dicht bij de zendmast volstaat over het algemeen een kleine antenne die naast de televisie geplaatst kan worden, iets verder weg is een raamantenne nodig en nog weer verder weg is een antenne op het dak nodig. In sommige gevallen kan een bestaande antenne gebruikt worden, in andere gevallen moet een nieuwe antenne worden aangeschaft. Als er met bestaande antennes ook buitenlandse zenders worden ontvangen zal die ontvangst vervallen tenzij de antenne-installatie wordt aangepast.

Ontvangst van het digitale ethersignaal is afhankelijk van veel factoren. Na 11 december 2006 zullen er nog wijzigingen plaatsvinden in het KPN netwerk. Daarom wordt geadviseerd u goed voor te laten lichten door uw electronicaspecialist.

Op de website van Digitenne is een overzicht te vinden van veel gestelde vragen over ontvangst van digitale ethertelevisie en antennes. Ook zijn op de site van Digitenne onder de button bereik in de provincie de zendlokaties per provincie te vinden en worden de wijzigingen aangegeven die nog zullen plaatsvinden.

Meer informatie is ook te vinden op de website van de overheid signaalopdigitaal.nl.

terug

mobiele versie