Digitale radio algemeen

T-DAB staat voor Terrestial-Digital Audio Broadcasting en is de beoogde opvolger van de ether uitzendingen via de FM. De uitzendingen vinden digitaal plaats waardoor de geluidskwaliteit beter is dan de FM maar tegelijk meer kanalen via dezelfde frequentieruimte kunnen worden uitgezonden. Voor ontvangst van DAB uitzendingen is een speciale ontvanger nodig. Die zijn slechts mondjesmaat in Nederland te koop

De techniek is al mid jaren tachtig ontwikkeld waarna begin jaren negentig de eerste DAB ontvangers op de markt kwamen. Ondanks dat is DAB in al die tijd geen enkele bedreiging geweest voor de uitzendingen via de FM. Wereldwijd zijn pas relatief weinig ontvangers verkocht. Zelfs in het Verenigd Koninkrijk waar DAB het meest ver is in zijn ontwikkeling valt het aantal ontvangers voor DAB in het niet bij de gewone FM ontvangers.

Inmiddels is DAB+ ontwikkelt. DAB+ heeft een betere codering waardoor meer dan tweemaal zoveel zenders via dezelfde frequentieruimte kan worden uitgezonden. DAB+ ontwikkelt zich momenteel zeer snel en kan ervoor zorgen dat DAB op korte termijn alsnog zich zal ontwikkelen als opvolger van de FM.

Ook in Nederland is DAB nog niet echt van de grond gekomen. De landelijke publieke omroep zendt in ongeveer 70% van Nederland in DAB de radiostations Radio 1, 2, 3FM, 4, 5 de concertzender en FunX uit. Daarnaast loopt er al jaren een politiek debat over DAB in Den Haag. In 2006 zijn wederom diverse debatten om meedere reden in de Tweede Kamer op niets uitgelopen.

ROOS heeft namens de regionale omroepen er altijd op aangedrongen dat ook de regionale omroepen via DAB worden uitgezonden op het moment de ontwikkelingen doorgaan. De publieke status van de omroepen, hun markleiderschap op radio en hun calamiteitenfunctie zijn enkele argumenten waarom de regionale omroepen vanaf een (door)start van digitale radio via de ether ook via deze infrastructuur uitgezonden moeten worden.


terug           naar actueel pagina

mobiele versie